vrijdag 30 mei 2008

Drupal Nieuws - 0801

Ik volg de ontwikkelingen rondom Drupal dagelijks. Van de week is 'na lang' Drupal punt nl overgedragen aan Dries Buytaert. De rechtmatige eigenaar van het merk, 'the trademark' Drupal. Oh ja, niet schrikken, als je klikt op Drupal.nl kom je uit op Drupal.be. Al langer is dat de plek waarop Nederlandstalige Drupal gebruikers bij elkaar komen. Gebruik daar het forum als je vragen hebt wanneer je met Drupal aan de slag bent / gaat.

Ik las het nieuws over Drual.nl op Drupal.be en de nadere details bij Bert Boerland. Bert promoot al een hele tijd Drupal in Nederland.

Vandaag zag ik in de boekhandel de nieuwe CHIP (een computer-tijdschrift). Daar wordt Drupal in de kantlijn genoemd bij een artikel over het Nederlandse PivotX. Pivot bestaat al lang als weblog-tool. Ik heb er ooit naar gekeken. Maar toen (rond 1999) voor het Belgische Nucleus gekozen omdat dat wel MySQL ondersteunt. Of moet ik zeggen ondersteunde, immers PivotX ondersteunt MySQL wel. En verder kon en kan je met Nucleus meerdere blogs vanuit één installatie onderhouden. Dat kan inmiddels met Pivot ook al een hele tijd. Nucleus vind ik nog steeds erg geschikt voor een eenvoudige website. Als ik meer wil kies ik voor Drupal. Zo ondersteunt Drupal bijvoorbeeld standaard een forum en kun je vrij makkelijk een nieuwsbrief-module zoals Simplenews installeren. Let op! Vergeet de module Mime Mail niet te installeren als je een HTML nieuwsbrief wilt gaan versturen met Simplenews.

Enkele onderwerpen die mij op dit moment interesseren:
- Drupal op meer en / of verschillende databases;
- Drupal of Joomla! / Typo3 / WordPress ?;
- Drupal themes.

Link: Welkom op Drupal.NL!

Gerelateerd:
- Drupal.nl is now owned by Dries Buytaert;
- Dries Buytaert's blog
- Bert Boerland's blog
- CHIP 06/2008;
- Nucleus CMS;
- PivotX;
- Pivot;
- Drupal-module: Simplenews;
- Drupal-module: Mime Mail.

Meer over Drupal op JoG-log:
- Drupal niet geschikt voor 'the enterprise'?
- Drupal (handige links).

Een verslag van de Drupal sessies op de afgelopen FOSDEM heb ik op OpenNieuws.nl gepubliceert:
- Drupal op FOSDEM 2008

donderdag 29 mei 2008

Thuiswiki, één account voor alle wiki's

Vandaag zag ik dat ik mijn Wikipedia accounts kon samenvoegen (Speciaal:MergeAccount). Omdat ik pas een account (JoGnet) heb aangemaakt op de Engelse dacht ik laat ik dat doen. Het verliep vlot. Inlognamen en e-mailadressen worden bij elkaar gezocht en omdat ik in de Engelse een ander wachtwoord gebruik moest ik dat invullen. De Nederlandse Wikipedia is nu mijn 'thuiswiki'.

En ik lees na het samenvoegen dat ik me nu kan "... aanmelden bij iedere wiki van Wikimedia zonder een nieuwe gebruiker aan te maken; dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord werkt voor Wikipedia, Wiktionary, Wikibooks en hun zusterprojecten in alle talen....".

Ik vind het wel handig zo'n 'unified login' (project-overschrijdende aanmelding). Nu nog OpenID koppelen en dan kun je je online identiteit steeds beter beheren.

Maar waarom? Ik merkte laatst al dat een schermafbeelding die ik bij het Drupal artikel had geplaatst was verplaatst naar Wikimedia Commons. Gemeld wordt dat multimedia-integratie met commons:Wikimedia Commons essentiëler wordt. Om de drempel te verlagen voor mensen om deel te nemen is er nu dus de 'unified login'. Het is dus blijkbaar de bedoeling dat je je afbeelding upload op Commons om daarna op een Wikipedia pagina daar naar te verwijzen.

"... Wikimedia Commons, of kortweg 'Commons', is één van de zusterprojecten van Wikipedia. Het is bedoeld als centrale verzamelplaats voor mediabestanden, zoals afbeeldingen, geluidsbestanden en videobestanden...." lees ik.

De artikelen die ik heb aangemaakt in de Nederlandse Wikipedia zijn:
- H.323;
- Sysop;
- Sharable Content Object Reference Model (SCORM)
- Onthaasten;
- Simple living;
- Arcology;
- Marie-Claire van den Berg;
- Zandmaas.

In de Engelse heb ik CiviCRM geschreven.

dinsdag 27 mei 2008

Hoopvol, liever een persoonlijk gesprek

Net las ik het artikel 'Persoonlijk gesprek verslaat e-mail'. Het gaat weliswaar over onze Britse buren maar ik herken het uit eigen ervaring. E-mail laat veel ruimte voor interpretatie die niet meteen kan worden gecorrigeerd, verbaal danwel non-verbaal. Zeker voor zaken die de emotie(s) (kunnen) raken heeft bij mij het persoonlijk gesprek de voorkeur. Daar staat 'tegenover' dat je verschillende opvattingen, ideeën of meningen kunt hebben die (ook) niet in een persoonlijk gesprek overbrugd kunnen worden. Hoeveel iets voor je betekent kun je natuurlijk beter onderstrepen in een persoonlijk gesprek dan per e-mail.

Tot slot de getallen uit het artikel: "... Meer dan twee derde van de Britten praat nu liever direct met elkaar zonder enig technisch hulpmiddel. Tien jaar geleden was dat nog maar 51 procent,...".

zaterdag 24 mei 2008

Verkenning archeologie

Zoals ik eerder schreef heb ik m'n hobby's archeologie en natuur opgepakt.

Inmiddels heb ik meegewerkt bij twee opgravingen waaronder één in Eindhoven van een kasteel en één in Heel van een Romeins grafveld.

En daar-/hiernaast ben ik een weblog met archeologisch nieuws begonnen: archeologisch-nieuws.blogspot.com.

Na de eerder genoemde verenigingen en stichtingen heb ik nog contact opgenomen met de Stichting Streekarcheologie Peel, Maas & Kempen (dit is een pagina bij één van hun leden, Jean-Paul Geusen. Jean-Paul is, als ik het goed heb begrepen, bezig een website voor de stichting te bouwen.).

Daarnaast heb ik het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg in Limburg en de Archeobrief;
aangeschreven.

donderdag 22 mei 2008

Onderwijs, Erfgoed en ICT

Vanuit mijn kennismaking met open source Electronische Leeromgevingen (ELO's) zoals Dokeos waarvoor ik een tweetal keren een workshop heb verzorgd met Frits van Dokeos Nederland ben ik geïnteresseerd geraakt in het Onderwijs en ICT veld.

Nu kom ik net een leuk initiatief tegen dat ook nog raakt aan een ander interessegebied van me, namelijk erfgoed. En dan archeologie in het bijzonder.

Op de site InformatieProfessional (IP) las ik "... Het Onderwijs Media Platform is een nieuw platform voor digitaal erfgoed. Op dit platform kunnen de leerlingen zoeken in digitale bronnen van Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en Naturalis. De video’s, foto’s en teksten die zij gevonden hebben, kunnen ze op hetzelfde platform verwerken in werkstukken en presentaties.

Het systeem maakt zo veel mogelijk gebruik van open source componenten en biedt ook de mogelijkheid om zelf bronnen toe te voegen....", bron: IP, 'Nieuw onderwijsplatform voor digitaal erfgoed', 22 mei 2008. Ik vind het goed dat ze voor open source componenten kiezen.

Op het bijbehorende docenten-blog lees ik 'Win 500 Euro voor de klas met de pOMP wedstrijd!' (pOMP = pilot Onderwijs Media Platform). Iets voor jou?

dinsdag 20 mei 2008

Inloopavond Studiegroep Leudal

Vanavond was ik voor de tweede keer bij de Studiegroep Leudal in Haelen. We hebben het eerst gehad over de noodopgraving in Heel (Catualium). Wat een blunder van de gemeente om een bouwvergunning af te geven in een gebied aansluitend aan een bekend Romeins grafveld.

Daarna hebben we vondstmateriaal van een andere locatie in Heel bekeken. Voor het merendeel ook Romeins.

Dat is weer heel wat anders dan in een 19e eeuwse context graven in de insteek van een waterput zoals ik zaterdag deed.

zaterdag 17 mei 2008

Dierentuin Gaiapark in Kerkrade en meer...

Gisteren was ik in de dierentuin Gaiapark. Wat heb ik weer genoten van de stokstaartjes! De nieuwe neushoorns waren nog een beetje onwennig zo leek het. Ze bleven voortdurend in elkaars buurt.

Daarna was het fun op de Roermondse kermis (1). Lekker schuiven met munten voor punten. Heerlijk om te doen.

Vandaag kon ik meewerken bij een opgraving in Eindhoven. Ondank een beetje regen om 10.30 uur en aan het eind (ca. 16.00 uur) was het fijn om me weer eens flink fysiek in te spannen. Ik heb vooral gewerkt aan het opgraven van de insteek van een oude waterput.

donderdag 15 mei 2008

'Grootste Nederlandse netwerkstoring ooit' en 99,9% uptime?

En dan toch reclame maken voor 99,9% uptime bij het artikel op Webwereld. Ik denk niet dat ik dat zou doen als ik XS4ALL was.


Ik wens u een goede ontspanning en/of sterkte toe als de storing bij u lang heeft geduurd en/of nog voortduurt.

woensdag 14 mei 2008

Edu-blogs basisschool / primair onderwijs (po)

Vandaag heb ik voor een vriend van me gezocht naar Nederlandstalige (b)logs van juffen en meesters uit het basisonderwijs en andere bij het basisonderwijs betrokken mensen die meer doen met ICT. In het kader van 'Onderwijs en ICT' bij wijze van spreken.

Ik kom tot het volgende lijstje:
- elke's;
- Computers in de klas;
- Klas bijt hond, een ICT-project voor het basisonderwijs;
- Het ICT-hoekje van Stefaan Dhondt;
- ICT Dorien Vercauteren;
- Gerard Dummer: Weblog;
- Kajrietberg.nl;
- onderwijsvooruitzichten.

Criterium bij mijn zoektocht is een recente update / (b)logpost en een ICT accent. Laat me gerust weten als je graag jouw (b)log in de bovenstaande lijst terugziet. Dat kan door te reageren.

Hieronder algemene (b)logs van juffen en meesters:
- Juf in Ghana;
- kijk op onderwijs;
- Ezelgedachten;
- Juf Ann;
- Mr Eddy;
- blogcollectief van diverse 'juffen' en meesters;
- ... kleuterklas van de Gem. Basisschool Mooibos... (Juf Iris);
- weblog van groep 7, De Meent;
- meester Piet (De Kok);
- de klas van meester Geert;
- kids van groep 7 / meester Henri;
- tweede leerjaar van de basisschool Kouterbos / juf Bianca;
- juf Hetty;
- Lien, lerares basisonderwijs;
- Het St.-Antoniuscollege van Ronse logt!.

dinsdag 13 mei 2008

Electronische serveerster / ober (e-waiter en e-menu)

Gisteren kwam ik in de Media Markt (MM) een oud-collega, daarvoor stagiaire, tegen Javy. Hij heeft van huis uit ervaring in de horeca en daar ook in gewerkt. Nu is hij vooral actief in de ICT. Hij is bij de MM dan ook werkzaam op de afdeling waar computers worden verkocht.

Ik stond net verlekkerd te kijken naar een iMac met 24 inch scherm toen hij me aansprak. Na een gedachtenwisseling over onder meer UMPC's moest ik denken aan de reactie die ik bij Dutch Comboys eens heb geschreven met informatieve links naar e-waiter / e-menu initiatieven. Zo'n elektronische serveerster / ober lijkt me in sommige gevallen best handig. Ik denk aan de situaties waarin je niet wordt opgemerkt of wanneer je ff snel iets wilt bestellen.

Voor iemand als Javy die ervaring heeft in de horeca en de ICT lijkt me het introduceren van de e-waiter, cq. het e-menu in Nederland een leuke job !?

Lees het artikel 'E-waiter voor eet-gelegenheden' voor meer informatie en mijn reactie.

Naslag: 'Restaurants try e-menus'

maandag 12 mei 2008

Cadeautje kopen (retail park)

Een nichtje van me, Ankie is vandaag jarig. Had ik nog geen cadeautje gekocht... En niet gedacht aan tweede Pinksterdag.

'Gelukkig' dat grond rondom Roermond door het gemeentebestuur langzaam wordt (uit)verkocht aan / bestemd voor grote project-ontwikkelaars zoals onder andere McArthurGlen en van Pol Beheer. Na het outlet-centrum (Designer Outlet Roermond) staat er sinds kort een retail park (Retail Park Roermond).

Beide zijn volgens mij circa 360 dagen per jaar open... Ik toog daarom vanmorgen naar het retail park. De meeste winkels gaan daar op een zondag om 11.00 uur open had ik online gezien. Ik was er om circa 11.20 uur. Het parkeren is (nog?) gratis. Buiten stond naar schatting al 80% van de parkeerplaatsen vol. Van de parkeergarage weet ik het niet.

Omdat ik helemaal geen zin had in winkelen ben ik meteen bij de Media Markt binnengestapt. Een CD of DVD staat op haar verlanglijstje. Poeh, wat een overweldigend aanbod als je zelf niet helemaal lekker in je vel steekt. Ik heb even staan twijfelen tussen enkele DVD's en toen gekozen voor 'The Sweetest Thing'. Dat past vast bij een beetje zwijmelen? En zelf vind ik Cameron Diaz een leuk (en beetje gek) mens.

Wikipedia: Outlet, Roermond - Designer Outlet Center, Retailpark Roermond, Cameron Diaz.

zondag 11 mei 2008

Drupal niet geschikt voor 'the enterprise'?

Via del.icio.us/popular/Drupal kom ik net het artikel '5 reasons why the Drupal CMS is not ready for the enterprise' tegen. Het is een vrij technisch verhaal over o.a.:
(1) het /de (?) 'front controller pattern' (bottleneck);
(2) de vele rijen code per 'request' die worden geladen ('load');
(3) de database-architectuur (één i.p.v. meer databases);
(4) nadelen van caching voor 'social networking' (ge'cache'te pagina's geven geen 'real-time' informatie zoals nodig voor 'wie is online', chatten en dergelijke);
(5) het gebruik van 'globals' in PHP (programmacode moeilijker te onderhouden).

Wat ik allemaal lees klinkt me logisch in de oren. De vragen die het bij mij oproept:
- Wanneer, bij welke grootte van een webproject / website worden één of enkele van de genoemde punten een probleem?
- En wat mag in de toekomst van de Drupal-developing-'community' en/of bedrijven zoals Lullabot en Acquai worden verwacht?

Tips / verwijzingen naar artikelen over de schaalbaarheid van Drupal zijn ook van harte welkom.
Maar bovenal lees ik graag inschattingen van de relevantie van de opgemerkte 'knelpunten' voor grote projecten, hoe daar mee om te gaan, alternatieven, etc ??

Update 21.30 uur: Lees de uitgebreide reacties van 'berkes' en Peter Bex.

Drupal (handige links)

Hoewel ik het open source content management systeem / framework Drupal nog niet zo vaak zelf heb geïnstalleerd ben ik er echt een fan van. En daarom zoek ik soms weer een eigen bijdrage in de usergroup op waarin ik veel nuttige links heb verzameld. Ik denk net, laat ik dat meteen hier documenteren. Dat scheelt zoeken een volgende keer.

-> onder Dutch User Group (DUG).

Ter aanvulling, enkele andere links die ik vaak bezoek:

-> Internationale Drupal pagina (drupal.org);
-> Nederlandstalige Drupal-'community'-pagina (drupal.be);
-> Drupal pagina in de Wikipedia.

Wat is Drupal? Zie Wikipedia (Eng./NL), op drupal.be en .org.

zaterdag 10 mei 2008

Archeologie en natuur in Limburg e.o.

Vorige week is een jonge muis in mijn tuin gesneuveld door opruimwerkzaamheden. Diezelfde week ben ik lid geworden van de IVN-afdeling Roermond. Een vriendin kwam met het idee dat het misschien een goede zet voor me zou zijn om lid te worden van een vereniging of zo...

Fanatiek / enthousiast als ik dan kan worden ben ik diezelfde avond (Koninginnedag, 30 april 2008) aan de slag gegaan met e-mailen. Het resultaat tot dusver is dat ik behalve lid van de IVN ook lid ben van de AWN-afdeling Kempen- en Peelland (AVKP) in Eindhoven (AWN = de Archeologische Werkgemeenschap Nederland) en van de Archeologische Vereniging Limburg (AVL). Bij de Stichting Rura (Roermond), Heemkundevereniging Roerstreek (St. Odiliënberg), Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal (Reuver) en Studiegroep Leudal (Haelen) heb ik geïnformeerd naar hun werkgroep Archeologie.

Afgelopen woensdagavond was ik voor een eerste kennismaking bij de AVKP. Peter Seinen van de activiteitencommissie heeft me rondgeleid. Ik vond het bijzonder boeiend. Ik vind het ronduit geweldig zoals in Eindhoven wordt samengewerkt tussen de professionals / betaalde krachten en de amateurs / vrijwilligers. Ik ben diezelfde avond ingeschreven voor een cursus archeologie onder leiding van gemeentelijk- of stads-archeoloog Nico Arts.

In Reuver is donderdag 22 mei een bijeenkomst van de Werkgroep Archeologie. Ik ben voornemens daar naar toe te gaan. Zie het 'Laatste nieuws' op hun website. Van deze heemkundevereniging ben ik overigens al jaren lid. Maar niet actief.

Van de Archeologie groep van de Roerstreek heb ik nog niets gehoord. Wel van de museumbeheerder. Ook van de Heemkundevereniging Roerstreek ben ik al jaren passief lid.

Rura heeft nog helemaal niet gereageerd.

Bij de Studiegroep Leudal ben ik welkom. Ik verwacht nog een bevestiging. Van deze Studiegroep ben ik al jaren donateur. Verder passief.

Jacqueline hartelijk bedankt !

vrijdag 9 mei 2008

Auteursrecht verkorten

Arjen Kamphuis schrijft bij Livre over het auteursrecht. Ik ben het met hem eens. Nederlandse beleidsmakers zouden zich hier eens druk over moeten maken. Maar waarom niet ook de (Nederlandse) creatieven? Het auteursrecht bevordert hun creativiteit immers niet. Hooguit hun menselijke luiheid. 70 jaar nagenieten van een succesvol boek, artikel, etc...

Het auteursrecht in zijn huidige vorm belemmert de innovatie in onze maatschappij. Patenten, octrooien en dergelijke mijns inziens tot op zeker hoogte ook. Dat personen en bedrijven (iets) mogen verdienen aan een uitvinding vind ik logisch, zeker als je weet hoeveel tijd en geld soms wordt geïnvesteerd. Is er echter iets tegen het maximaliseren van de 'return on investment' / het terugverdienen van die investering ?!

We zouden wel eens veel sneller nieuwe creatieve werken, uitvindingen en innovaties op de markt kunnen krijgen als er niet zo'n hele 'industrie' rondom 'rechten' zou zijn ontstaan. Die 'industrie' kan 70 jaar lang een creatief werk 'melken'. Het verkorten van het auteursrecht, van patenten en octrooien zou niet alleen creatieven en uitvinders prikkelen. Maar ook veel mensen die nu met rechten bezig zijn zouden (meer) tijd kunnen besteden aan creativiteit en innovatie. Dat is bovendien veel leuker ;-)

Totdat beleidsmakers iets aan het auteursrecht doen wil ik alle creatieven oproepen om creative commons licenties te gebruiken.

De berichten op dit blog vallen onder de by-nc-nd licentie.