vrijdag 9 mei 2008

Auteursrecht verkorten

Arjen Kamphuis schrijft bij Livre over het auteursrecht. Ik ben het met hem eens. Nederlandse beleidsmakers zouden zich hier eens druk over moeten maken. Maar waarom niet ook de (Nederlandse) creatieven? Het auteursrecht bevordert hun creativiteit immers niet. Hooguit hun menselijke luiheid. 70 jaar nagenieten van een succesvol boek, artikel, etc...

Het auteursrecht in zijn huidige vorm belemmert de innovatie in onze maatschappij. Patenten, octrooien en dergelijke mijns inziens tot op zeker hoogte ook. Dat personen en bedrijven (iets) mogen verdienen aan een uitvinding vind ik logisch, zeker als je weet hoeveel tijd en geld soms wordt geïnvesteerd. Is er echter iets tegen het maximaliseren van de 'return on investment' / het terugverdienen van die investering ?!

We zouden wel eens veel sneller nieuwe creatieve werken, uitvindingen en innovaties op de markt kunnen krijgen als er niet zo'n hele 'industrie' rondom 'rechten' zou zijn ontstaan. Die 'industrie' kan 70 jaar lang een creatief werk 'melken'. Het verkorten van het auteursrecht, van patenten en octrooien zou niet alleen creatieven en uitvinders prikkelen. Maar ook veel mensen die nu met rechten bezig zijn zouden (meer) tijd kunnen besteden aan creativiteit en innovatie. Dat is bovendien veel leuker ;-)

Totdat beleidsmakers iets aan het auteursrecht doen wil ik alle creatieven oproepen om creative commons licenties te gebruiken.

De berichten op dit blog vallen onder de by-nc-nd licentie.

2 opmerkingen:

Sam Geeraerts zei

Als je wilt dat de situatie rond auteursrecht niet erger, teken dan ook de petitie http://soundcopyright.eu/nl/home. Dit is dan wel specifiek voor geluidsopnames.

Anoniem zei

Dank je Sam.

Bij wijze van service plaats ik de link nogmaals maar nu aanklikbaar.

De toelichting: http://soundcopyright.eu/nl/home en de petitie pagina.