maandag 20 oktober 2008

XAMPP Lite en Skype

Ik wil lokaal aan de slag met XAMPP Lite op Windows XP. En verdulleme ik krijg bij het opstarten van Apache een foutmelding, namelijk:

(OS 10048)Elk socketadres (protocol/netwerkadres/poort) kan normaal slechts één keer worden gebruikt. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache konnte nicht gestartet werden
Apache could not be started

Eerst een ander ip-nummer geprobeerd. Dat was het niet. Hé, een andere poort: 8080 werkt wel. Dus is poort 80 bezet. Door welke software?? Verdorie, dat blijkt Skype te zijn, want na het afsluiten van Skype kan ik XAMPP Lite in de originele configuratie opstarten.

Eens kijken of ik Skype weg kan houden van de poorten 80 en 443? En dat blijkt te kunnen. Kijk in Skype onder het menu Extra > Instellingen... naar Geavanceerd > Verbinding. Daar kun je 'Gebruik poort 80 en 443...' uitzetten.

Dat Skype deze poorten probeert te gebruiken heeft te maken met de penetratie van Firewalls. Beide poorten staan namelijk op de meeste pc's en netwerken open. Poort 80 voor http verkeer. Bijvoorbeeld voor een (lokale) webserver (Apache) zoals ik wil draaien. En poort 443 voor beveiligd http verkeer, https dus (de 's' is van secure). Zie voor meer informatie de Wikipedia: 'TCP- en UDP-poorten'.

Geen opmerkingen: