zaterdag 8 januari 2011

Keuzes rondom (open source) cms'en

Mede naar aanleiding van mijn overzicht t.b.v. een intranet keuze heeft @Davied gereageerd op Ambtenaar 2.0 onder het artikel 'Pleio als Social Intranet'.

Daardoor wordt het me opnieuw duidelijk dat het lastig blijft voor veel organisaties hoe te kiezen voor een (open source) cms of andere webapplicatie zoals bijvoorbeeld een wiki. Dat dat onder meer een kwestie van geduld (programma van eisen), goed geïnformeerd vergelijken (heel lastig) en kiezen zonder vast te komen zitten (de 'lock-in' vermijden) is weten de meesten wel.

Bij de stap 'goed en onafhankelijk geïnformeerd vergelijken' ontstaan meteen problemen omdat leveranciers dat meestal niet bieden. Immers ze staan achter 'hun' product en weten enkele zaken te vertellen waarom zij beter zijn dan directe concurrenten. Onafhankelijk kun je dat niet noemen. In het gunstigste geval zijn ze eerlijk en weten ze ook de zwakkere kanten te benoemen. En waar vind je onafhankelijke, deskundige adviseurs die je in dit deel van het traject begeleiden. Onafhankelijke mensen zijn wel te vinden, of ze ook deskundig (kunnen) zijn...?

Persoonlijk maak ik al lang de keuze om me middels alle informatie op internet te informeren. Met name de reacties op reviews en vergelijkende artikelen bieden heel veel aanknopingspunten.

Omdat ik in dit kader de Nederlandse en in iets mindere mate Belgische bibliotheekwereld al een hele tijd volg verzamel ik hieronder enkele links:
- Onwetendheid: over het landelijke CMS voor bibliotheken
- "... Kies wat bij jou past. Wat past bij de ontwikkelingsfase van jouw website(s) en organisatie...." (bron)
- Bibliotheken met een Joomla website gaan samenwerken;
- Drupal en bibliotheken: meer vragen dan antwoorden;
- "... "Drupal is Lego, Joomla! is Playmobil, Wordpress is Duplo"..." (bron)

1 opmerking:

Davied zei

Joost, ik zie nog niet zo goed de link met Pleio. Tenzij het gaat om de vraag hoe wij bij Elgg terechtgekomen zijn, zie de link op Ambtenaar 2.0.

De overstap die ik wil maken met Pleio is van de situatie waar 500 overheidsorganisaties 500 maal moeten kiezen en vervolgens 500 maal software installeren, naar een situatie waar je één keer een goede basis neerzet zodat organisaties zich kunnen richten op de inhoud en niet op de software.

Volgens mij maken we het hen daarmee een stuk makkelijker èn besparen we veel geld!