maandag 10 januari 2011

Database MySQL en 'forks' zoals MariaDB

Mede als gevolg van overnames, denk aan MySQL door SUN en SUN weer door Oracle, of onenigheid over de rechten en / of koers, denk aan Mambo - Joomla! ontstaan er 'forks' van vrije en open source software projecten. Het is geweldig dat dat kan en het levert uiteindelijk meer keus en een betere kwaliteit op.

Vandaag heb ik me een beetje verdiept in de stand van zaken voor wat betreft MySQL. Ik meende me de fork MariaDB te herinneren en dat blijkt ook te kloppen. Die is, niet lang na de overname van MySQL door SUN, gemaakt door één van de oprichters van MySQL. Daarnaast blijken er al andere forks ontstaan zoals Percona. Percona en MariaDB (van Monty Program) zijn vorig jaar (2010) de Open Database Alliance gestart. Uit een vrij recent artikel van een ex-medewerker van Monty Program, Henrik Ingo, begrijp ik indirect dat het toewerken naar een 'Linux' ontwikkelmodel voor databases en MySQL varianten in het bijzonder is mislukt, vooral omdat 'Monty' met het oog op toekomstig gewin niet bereid is om zijn 'trademarks' zoals MariaDB aan bijvoorbeeld een beherende non-profit stichting over te dragen.

Na de overname van SUN en daarmee MySQL door Oracle is weer een nieuwe fork ontstaan, namelijk SkySQL (bron: 'SkySQL will try to drive MySQL fork, Oracle's ouster').

Het valt mij overigens de laatste tijd op dat de belangstelling voor NoSQL databases zoals Cassandra, CouchDB en MongoDB groeiende is bij de bouwers van websites / webapplicaties. Diaspora bijvoorbeeld gebruikt MongoDB. Apache Cassandra wordt onder meer door Facebook en Twitter gebruikt.

Een andere open source technologie die partijen, welke grote hoeveelheden data verwerken, zoals Facebook, Last.fm, LinkedIn, Ning en Twitter gebruiken is Hadoop.

Achtergronden:
- De zin en onzin van NoSQL;
- Business Intelligence - SQL or NoSQL - Which is better;
- Twitter, Facebook vullen SQL aan met NoSQL;
- How Twitter Uses NoSQL;
- Datagroei vereist beter database-systeem;
- CERN kiest NoSQL-database CouchDB;
- Twitter ruilt MySQL voor Cassandra;
- Twitter growth prompts switch from MySQL to 'NoSQL' database;
- Zet de turbo op dataverwerking;
- CouchDB performt als een gek!;
- Schaalbaar als Hadoop, snel als PostgreSQL;
- Bedrijfsleven aan de open source database;
- MySQL co-founder questions viability of MySQL fork to protect users;
- Which MySQL Fork/Version to Pick??;
- A look at the MySQL forks;
- MySQL daddy seeks post-Sun Oracle independence;
- Document that MariaDB works, too (Drupal.org);
- MonetDB.

Geen opmerkingen: