Naar aanleiding van een reactie van Karin van den Bosch heb ik onderstaande tekst samengesteld. Het lijkt me nuttig om die behalve in het Drupal.be/Drupal.nl forum ook hier te posten. Dit is handig voor een beginner die met Drupal start. De insteek is breder dan alleen een verwijzing naar een handleiding.
CMS of framework?
Drupal is zowel een content management systeem (CMS), als een (we)blog-tool, als een community-tool en meer. Hoe kan dat? Omdat Drupal modulair is opgezet kun je het voor meerdere doeleinden gebruiken / inzetten en is het ook nog eens vrij makkelijk aanpasbaar en uitbreidbaar. Je kunt daarom spreken van een framework. Je kunt namelijk modules ('Modules kiezen') aan- en uitzetten, configureren en extra modules installeren en configureren. Een stap verder gaat het zelf ontwikkelen van modules in PHP.
Drupals sterke punten / Drupal, Joomla! of WordPress?
Sterke kanten t.o.v. bijvoorbeeld Joomla! zijn onder meer de community kwaliteiten, de fijnmazige toegangscontrole mogelijkheden (denk aan gebruikersrollen) en het gebruik van taxonomie. Zie verder 'Drupal's sterke punten'. WordPress en Joomla! zijn laagdrempeliger zo wordt algemeen gesteld. Ieder van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is afhankelijk van wat je wilt gaan doen wat de beste keuze is / blijkt. Op de website OpenSourceCMS kun je al deze producten bekijken (demo's) en uittesten. Daar staat WordPress onder de PHP blog's en niet bij de CMS'en (trek jouw eigen conclusie). Oplopend van eenvoudig naar meer complex is de reeks dan ook WordPress (demo), Joomla! (demo), Drupal (demo).
Wie zitten er achter Drupal?
In principe iedereen die aan Drupal meewerkt. Aan de formele, organisatorische kant is er de oprichting van de Drupal Association in 2006.
In de loop der jaren zijn steeds meer bedrijven en organisaties Drupal gaan ondersteunen, zie bijvoorbeeld het overzicht van 'Drupal serviceproviders' op Drupal.be / Drupal.nl. De oprichting van Acquia in 2007, het bedrijf waarin de maker van de eerste open source versie van Drupal in 2001, Dries Buytaert, participeert heeft een extra impuls gegeven aan de verdere professionalisering en ontwikkeling van Drupal (vergelijk het bijvoorbeeld met de oprichting van Red Hat).
In Nederland is al eens gesproken over het wel of niet oprichten van een stichting. Met name om de belangen van de Nederlandse 'community' te behartigen en beschermen.
Hoe het werkt / wat heb je nodig?
Zie de documentatie 'Installatie Drupal' op de website Drupal.be / Drupal.nl.
Waar kun je terecht?
Op de website Drupal.be / Drupal.nl en in het bijbehorende forum, op de internationale website Drupal.org en het internationale forum, op een Nederlandstalige DrupalJam, een internationale DrupalCon (conferentie), bij opleiders (bijvoorbeeld Wizzlern), bij bedrijven die op basis van Drupal (websites) ontwikkelen.
Kijk verder eens naar de boeken bij bijvoorbeeld Amazon.de, Bol of uitgever Packt Publishing. Vooralsnog is het merendeel Engels. In het Duits zijn ook veel boeken beschikbaar.
Voor wie is Drupal bestemd?
Voor elk individu of iedere organisatie die bereid is enige tijd te investeren in het verkennen van de eigenschappen en mogelijkheden van Drupal. Begrippen als node, taxonomie en dergelijke kunnen in het begin afschrikken (zie Drupaljargon). Je daar doorheen werken en soms even worstelen levert tenslotte een flexibele website op die veel uitbreidingsmogelijkheden biedt.
Beginnen met Drupal
Een 'kale' installatie van Drupal kun je al in een kwartier tot een half uur online hebben. Zie de eerder genoemde documentatie 'Installatie Drupal'.
Experimenteer en test eventueel op jouw eigen pc (lokaal) hoe Drupal werkt door gebruik te maken van bijvoorbeeld XAMPP Lite, zie 'dummy' installatie van Xampp Lite x en Drupal x.
- Twittergids > Drupal;
- Search.Twitter > Drupal;
- Drupal.Hyves;
- Flickr > Drupal pool;
- YouTube > Drupal;
- SlideShare > Drupal;
- Scribd > Drupal.
Ook handig i.v.m. Drupal
- Groups.Drupal > Drupal in NL / 'view' the Netherlands;
- Nederlandse Drupal User Group (DUG);
- Drupal.be/.nl > Personen die in Nederland wonen / in Belgiƫ;
- Drupal.org > People who live in Netherlands / Belgium;
- Drupal Planet (berichten van her en der);
-
P.S. Behalve de handleiding / documentatie op Drupal.be / Drupal.nl staan er diverse op internet. Let wel even op voor welke versie van Drupal deze zijn! Zo gaat DrupalHandboek.nl over versie 5 terwijl we al bij versie 6 zijn en 7 binnenkort verschijnt.