donderdag 30 oktober 2008

Kabinet neemt web 2.0 'heel serieus'

Dat vind ik hartstikke aardig. Ze lopen veelal achter de feiten aan. Maar liever dat dan dat ze helemaal niet in beweging komen... ;-)

Webwereld: Kabinet neemt web 2.0 'heel serieus'

Zie ook mijn eerdere bericht over de 'Overheid 2.0, prijsvraag / ideeën'.

woensdag 29 oktober 2008

En dan is het woensdag...

Lees je een bijzonder verhaal. Na net een ander verhaal te hebben uitgelezen.

En dan neem ik een besluit. Het mag, nee moet er uit. Dus begin ik hier te schrijven.

Maandag stapte ik naar binnen. Ik zweette, huilde, schopte, sidderde, huilde weer en kwam tot rust. Daartussen gebeurde ook nog van alles. Shit. Stompen. Daarna een onbestemd gevoel. Tintelingen. Simone heeft me goed op weg geholpen. Over drie weken mag ik weer. Voor nu mag ik het zelf doen tot dan.

Daarnaast is er de huisarts. Morgen weer. En de psychotherapeut. Volgende week weer.

Licht jaloers las ik sommige passages in dat 'bijzondere verhaal'. Over veel aandacht. En ik dacht aan mijn eigen, grotendeels zelfverkozen, eenzaamheid. Die helaas regelmatig een keer zeer doet. Ik kon niet anders. Alle emmers zaten en zitten vol emoties. Ik ga ze langzaam proberen leeg te maken.

Vrij zijn in verbondenheid. Gezien worden. Verbinding tussen gevoel en verstand. Zomaar enkele woorden en kleine zinnen die me te binnen schieten.

Ik denk aan de Lama Karta die gisteravond in Maastricht wijze woorden sprak. Op reis van Maastricht naar Roermond moest ik intensief denken aan een oude vriendin. Waarom? Ik realiseer het me net, nu ik haar e-mail aan het beantwoorden ben. Met een andere, meer intieme vriendin waar ik al enige tijd geen contact meer mee had heb enkele e-mails uitgewisseld. Voor nu hebben we elkaar sterkte toegewenst en we zullen elkaar een tijd met rust laten.

Het proces waar ik in zit biedt veel zelfinzicht. Zo'n burn-out met depressieve klachten hakt er stevig in. Huisarts, bedrijfsarts, een dreigende 'baas' die er weinig van lijkt te begrijpen, UWV-arts, Sociaal Psychiatrisch verpleegkundige, intake RIAGG, psychotherapeut, een andere UWV-arts en nu een zelfstandig werkzame dame die op basis van de relatie tussen het met name Chinese denken over energie en de Westers medische inzichten werkt. Enkele vrienden en vriendinnen die naar mijn gedachten en gevoelens hebben geluisterd. Ik voelde me eerst opgejaagd, daarna was er licht herstel. Vervolgens donderde alles in elkaar. En hoefde het allemaal niet meer. Vermoeidheid, nergens geen motivatie voor kunnen vinden. Toch maar zoeken naar een nieuwe opening. Naar licht. En dan langzaam vind je een weg. Het is zwaar, ik moet er voor vechten maar het lijkt nu langzaam te lukken. Maar ik heb tijd nodig, rust en goede gedachten. Geen preken, geen verdediging van mensen die mij hebben gekrenkt, geen betweters. God wat vind ik het moeilijk om bij mijn verhaal en mijn proces te blijven. Trouw aan mezelf.

Het herstel gaat langzaam. Ik zit dit met spanning in mijn lijf te schrijven. Die spanning concentreert zich op dit moment bovenop mijn schouderbladen.

En als toekomstige werkgevers dit dan lezen heeft iemand me gevraagd? Tja, dan lezen ze dit maar. Graag zelfs. Dit schrijf ik (nog) met enige twijfel. Ze zouden er iets van kunnen leren. Het zou inzicht kunnen bieden. Misschien niet dit stukje zelf maar zeker wel van mijn verhaal dat er voor ligt, er onder en wat er nog na komt. Dat zich dan inmiddels heeft gevormd tot een situatie waarin ik dan zou solliciteren. Ik kan het me nu nog helemaal niet voorstellen. Denken over werk, werken lukt nog niet. Dan blokkeert het.

Ik heb nog steeds behoefte aan rust. Zoek mijn persoonlijke balans. Huil snel. Ja, zo is het. Ik voel me kwetsbaar. En hoorde maandag voor het eerst waar mijn kracht zit, waar ik mijn eigenwaarde kan vinden. Laat ik die vaker opzoeken.

Ik wens u veel balans, eigenwaarde en een compassievolle kijk op en in uw wereld !

zaterdag 25 oktober 2008

Vandaag T-DOSE in EindhovenMijn nieuwe Eee 901 naast de MacBook Pro van Jeroen Coumans.

woensdag 22 oktober 2008

Ontwerpen 'Wat is er vroeger in godsnaam gebeurd?'

De aanleiding voor het maken van onderstaande ontwerpen is een blogpost van Merel Roze. Haar tweede boek komt volgende week uit. De titel is 'De weekenden waren voor haar', ISBN 9789063053420.

Overheid 2.0, prijsvraag / ideeën

Vorige week heb ik diverse ideeën ingediend op de prijsvraag Ning: Overheid 2.0. Ik nodig je van harte uit om ze te lezen en er op te reageren.

- Centraal meldpunt / ranglijst onveilige / onveilig ervaren plekken (beveiligen gewenst);
- Centraal meldpunt / ranglijst vieze openbare plekken (opruimen gewenst);
- Centraal meldpunt / ranglijst kapotte publieke zaken (repareren gewenst);
- Eén gezamenlijk virtueel meldpunt en tegelijk duidelijke losse meldpunten / community's.

Bij voorbaat dank !

Nieuw blog: Zoek-nieuws

Zie Zoek-nieuws.

Ik wilde al langer nieuws rondom zoekmachines ergens verzamelen. Vandaar.

maandag 20 oktober 2008

XAMPP Lite en Skype

Ik wil lokaal aan de slag met XAMPP Lite op Windows XP. En verdulleme ik krijg bij het opstarten van Apache een foutmelding, namelijk:

(OS 10048)Elk socketadres (protocol/netwerkadres/poort) kan normaal slechts één keer worden gebruikt. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache konnte nicht gestartet werden
Apache could not be started

Eerst een ander ip-nummer geprobeerd. Dat was het niet. Hé, een andere poort: 8080 werkt wel. Dus is poort 80 bezet. Door welke software?? Verdorie, dat blijkt Skype te zijn, want na het afsluiten van Skype kan ik XAMPP Lite in de originele configuratie opstarten.

Eens kijken of ik Skype weg kan houden van de poorten 80 en 443? En dat blijkt te kunnen. Kijk in Skype onder het menu Extra > Instellingen... naar Geavanceerd > Verbinding. Daar kun je 'Gebruik poort 80 en 443...' uitzetten.

Dat Skype deze poorten probeert te gebruiken heeft te maken met de penetratie van Firewalls. Beide poorten staan namelijk op de meeste pc's en netwerken open. Poort 80 voor http verkeer. Bijvoorbeeld voor een (lokale) webserver (Apache) zoals ik wil draaien. En poort 443 voor beveiligd http verkeer, https dus (de 's' is van secure). Zie voor meer informatie de Wikipedia: 'TCP- en UDP-poorten'.

Automatiseringgids plaatst test-bericht *huh*

Net gezien op de website van de Automatiseringgids: testartikel

zaterdag 18 oktober 2008

Wat doe ik toch?

Het loggen van mijn halve marathon geocache wandeling schiet er al bijna drie weken bij in. De tijd vliegt voorbij. Afgelopen woensdag was een spannende afspraak. Die heeft me in beslag genomen. Al dagen er voor. En onbewust weken er voor. Dan, ook nog, een vreemd, verstorend voicemail-bericht. Hmmm, het zijn rare tijden in JoG's leven.

Schiet me te binnen. Computer!Totaal is in een nieuwe opmaak uitgekomen. Ontzettend onoverzichtelijk vind ik. In plaats van 'm te lezen heb ik deze dan ook meteen aan de kant gelegd. Zal wel wennen zijn?

Een Geekend dit weekend. Daar heb ik zin in.

Een andere recente geocache wandeling wil ik ook nog loggen.

Na twee maanden eindelijk weer eens contact en op bezoek bij een vriend van me.

Koopjes jagen. De HEMA heeft kortingsstickers. Bij de LIDL vond ik leuke boekensteunen. En mijn voorraad theelichtjes heb ik met korting aan kunnen vullen bij de Blokker.

Vorig weekend was de Volksopstand, maar vooral een leuke ontmoeting met Rik. Overigens als ik lees dat ze in Australië breed iedereen gaan censureren die internet gebruikt. Denkend aan ongevraagd filteren door Nederlandse providers, sluiten van een poort (25), etc. Dan ben ik er van overtuigd dat het goed is dat mensen een vinger aan de soms paranoïde pols van politici en bestuurders houden.

Van de week heb ik nog even gestoeid met de XO laptop. Wat een leuk apparaat is dat toch. Eén van mijn nichtjes dook er meteen achter toen ik 'm op bezoek bij m'n zus bij me had. M'n andere nichtje raakte 'm eigenlijk niet eens aan. Vreemd. M'n neefje en petekind was er niet.

De tijd is me d'r een beetje tussendoor geglipt de afgelopen weken heb ik het gevoel. Kan beure, is beurd...

maandag 6 oktober 2008

Google Image Labeler

Is dit een nuttige nieuwe feature van Google: Google Image Labeler? Ik weet niet wie hier, ten behoeve van de beurswaarde(!?) van Google, zin in heeft. Jij?

Meewerken aan image-sites die met Creative Commons of andere vrije rechten werken zoals Wikimedia Commons en bijvoorbeeld Stock.XCHNG lijkt me veel zinvoller.

Zie jij wat in de 'Google Image Labeler'?

Anders bekeken: Google levert zijn diensten gratis en door aan de producten zoals 'Image Search' mee te werken blijven ze dat ook... Wat is waar?

Update: Ik meende deze al te herkennen en ff zoeken leert dat dit al zeker sinds 2006 bestaat. Het werd mij als 'new' gepresenteerd. Tja, je kunt natuurlijk nooit genoeg vrijwilligers hebben die gratis voor je werken... Overigens las ik dat het spel-element mensen aanspreekt. Twee mensen krijgen de foto voorgeschoteld en beide moeten dezelfde labels kiezen en krijgen daar dan punten voor.

Google, nieuwe feature !? x results tijdens ingave

Ik gebruikte net Google.com en zag het onderstaande voor het eerst:

Al tijdens het intypen verschijnen de verwachte aantallen zoekresultaten. In dit geval een goede reden om door te typen en ff te kijken naar de suggesties natuurlijk.

Zoekmachine Ask

Ik las net bij Webwereld: 'Zoekmachine Ask doet nieuwe poging tot relevantie'. Denk ik laat ik die eens proberen. Zoek ik op 'open source nieuws' krijg ik allereerst alleen maar gesponsorde links (10 !). Zo zal het dus nooit wat worden met die relevantie... Als adverteerders die bepalen. :-(

zondag 5 oktober 2008

Maastricht, o.a. Centre Ceramique

Vanmiddag (ca. 14.40 uur) ben ik per trein naar Maastricht getogen. Eens kijken naar de tentoonstelling 'Over Goden en Doden' in Centre Céramique. Ik zie echt prachtige bronzen beeldjes. Wat een fijne lijnen. Bijna tweeduizend jaar oud. Vervolgens heb ik de bibliotheek bezocht. En daar een lekker kopje cappuccino gedronken. Ik nam het 'Filosofie Magazine' erbij. Lekkerrr. 17.00 uur, sluitingstijd.

Daarna over de voetgangersbrug de stad in. Stokstraat in, een zijstraat in en kijken naar de Romeinse thermen (Cultuurwijzer) waarvan de fundamenten in het plaveisel zijn afgebeeld. Vervolgens ging ik naar het punt aan de Maas waar de Romeinse brug (Wikipedia: Eerste Romeinse brug Maastricht, stichting Romeinse brug Maastricht, Archeologie-manifestatie) heeft gelegen. Boeiend. Ik wandel onder de eerste boog van de Servaasbrug door. Links, rechts, Markt schuin oversteken, links, tweede links...

Zou er een leuke film draaien in Lumière? Jawel, diverse. 'il y a longtemps que je t’aime' lijkt me mooi. 'elegy' is ook wel wat voor mij. 'sagan' weet ik niet. Woensdag wil ik 'sogyal rinpoche' wel zien. Het is nog bijna twee uur tot de eerste. Dat is te lang vind ik. Ik wandel de regen in. Verder. Langs het Vrijthof. En verder. Op zoek naar de universiteitsbibliotheek. Ik herken plots de verschillende stadsmuren (gemeente Maastricht: 'Vestingbouw...'. Die uit de dertiende eeuw (1229) en die uit de viertiende (ca. 1350). Ook de uitbreiding uit 1516 rondom de 'nieuwe stad' zie ik. Dan vind ik het tijd om naar huis te gaan. Ik kies voor de Servaasbrug. Bij de fotograaf op de hoek, Fotostudio Wyck kijk ik naar diverse doeken. Eerst de panorama's daarna de katten / poezen en mooie babyfoto's.

Het station is niet ver. Durum kebab geurt me tegemoet. Ik loop er aan voorbij. Diverse hotels laat ik links liggen. Bij het station houdt een aardige fietster halt voor me. Ik loop de hal in en zie dat mijn trein over twee, drie minuten vertrekt. Even doorlopen en... gehaald.

donderdag 2 oktober 2008

Nieuwe ervaringen met de XO laptop (OLPC)

Gisteren zaten Len, Br@m, Frits en ik bij OpenWijs.nl in Maastricht samen om de mogelijkheden van de XO laptop verder te verkennen. Tjonge, wat kan er veel met dat apparaat. Bijzonder en krachtig vind ik de vele mogelijkheden die er zijn door de beschikbaarheid van mesh-networking. Dit betekent dat die leuke apparaten met elkaar kunnen praten, applicaties kunnen delen en via/bij een ander iets opstarten.

Eerst probeerden we de afstand tussen twee laptops te meten met Distance. Dat gaat op basis van de snelheid van geluid zo ontdekten we. Helaas bleek 'Distance' in de serre waar wij zaten niet erg nauwkeurig. We kregen waarden tussen 0.27 meter en meer dan 100 meter. Misschien gaat het in de buitenlucht beter?

Verder deelden we een document in Write en schreven daar gedrieën aan. We chatten met z'n vieren (Chat). Ik gebruikte een browser-sessie op de XO van Len en meer (Browse). Deze applicaties bieden dus door 'mesh-networking' enorm veel mogelijkheden om het samenwerken in het onderwijs te ondersteunen. Want daarvoor onderzoeken we de vele opties. Ik ben onder de indruk. En dat ben ik niet snel.

Daarna hebben we nog een afscheids-etentje voor Len gehouden. Frits en Liesbeth hebben ons heel gastvrij ontvangen. Het was heel gezellig en het eten lekkerrr.

Nu Len wat nieuwe uitrustingsstukken heeft gekregen kunnen we hem met een gerust hart naar Rama laten vertrekken. Nu maar hopen dat de logistiek rondom de levering van de XO's richting Nicaragua en Nederland vlot verloopt zodat iedereen snel aan de slag kan. Ik zie de inzet van de XO's met vertrouwen tegemoet. Het wordt zeker 'fun' en nieuwe ervaringen opdoen. Ontdekken wat kan (veel!) en wat niet (vast een paar dingetjes...).

Zo zoeken we op dit moment nog een mooie mp3 afspeelmogelijkheid. Die wordt standaard niet geboden om licentie- en dus, wat mij betreft, goede redenen. Flash installeren is al gelukt. Video filmpjes op het internet bekijken kan dus. Maar goed, de standaard beschikbare software ('Activities' genoemd) biedt al enorm veel mogelijkheden. De rest is 'extra' !

Albert, Babet, Br@m, Frits, Ger, Karel, Len, Liesbeth en Rob bedankt voor de mooie avond en het boeiende gezelschap! Floris en Nina jullie ook. Ik heb genoten.