dinsdag 30 september 2008

De XO laptop van OLPC in Nederland

Mijn vorige artikel over OLPC in Nederland is net zo snel weer verdwenen uit de Google index als het er op 2 in verscheen. Blijkbaar worden dergelijke artikelen middels een algoritme of bijvoorbeeld door ijverige medewerkers(?) vrij snel weer verwijdert uit of gemarkeerd in de database? Heeft iemand hier meer informatie over / ervaring mee? Oh ja, of kunnen mensen resultaten als 'ongewenst' terugmelden bij Google? Iemand? Het was vast niet slim van me om 'zoekmachine-optimalisatie' in de titel en het artikel te vermelden?

En dat terwijl er toch best veel inhoudelijke en relevante informatie in het artikel staat!? Ik ga kijken of het op een rustige en minder nadrukkelijke manier wel mogelijk is om relevante informatie over OLPC in Nederland in de Google index te krijgen.

Ik acht het onderwerp zeer relevant en zal het resultaat daarom niet hier terugmelden. Mocht je willen weten hoe dit verder verloopt stuur me dan een bericht.

Misschien dat ik hier een keer iets uitprobeer met een minder relevant onderwerp / trefwoord of combinatie van woorden. Zo'n experiment vind ik best leuk.

vrijdag 26 september 2008

Zoekmachine-optimalisatie: 'OLPC Nederland'

Vandaag raakte ik geprikkeld door een vraag over zoekmachine marketing door Frits Hoff van OpenWijs.nl. Dit is een hartstikke mooie stichting die zich inzet voor het toepassen van de XO laptop van het OLPC project in het onderwijs in Nederland, Nicaragua en andere landen. En de voornoemde 'prikkel' vormt nu de drijfveer om dit artikel te schrijven.

Zelf spreek ik overigens eerder over zoekmachine-optimalisatie of 'Search Engine Optimization' (SEO) in plaats van zoekmachine marketing.

Vanwaar Frits vraag? Dat weet ik eigenlijk niet eens precies. Even kijken in Google leerde me echter dat de woordcombinaties 'OLPC Nederland' en 'OLPC Netherlands' bij de eerste dertig resultaten (drie pagina's) geen OpenWijs.nl opleverde. En dat is volgens mij wel wat Frits terecht wenst. Het is natuurlijk prima als de grassroots groep het eerste verschijnt in de zoekresultaten. OpenWijs.nl huldigt immers van harte de community-gedachte.

Kortom. Denk bij het zoeken naar 'OLPC + Nederland' ook aan OpenWijs.nl. Of in het engels bij 'OLPC + Netherlands'.
Zo, op deze manier heb ik weer een kleine bijdrage geleverd aan de vindbaarheid van deze mooie stichting.

Wil jij iets gaan doen met de XO laptop van het OLPC project in Nederland? Informeer dan zeker even bij de stichting of eventueel via mij.

Deze weken worden de eerste lessen voorbereid. Zeer binnenkort gaan namelijk de eerste projecten van start!

OLPC = One Laptop per Child
Nederlandse Wikipedia: $100-laptop

Grassroots: OLPC NL
OLPC links: OpenWijs.nl > Links
Wikipedia: Zoekmachine-optimalisatie

zondag 21 september 2008

Software Freedom Day in Utrecht

Met name vanwege de sessie 'The Gimp' door Sabine Beillfuss tijdens de 'Sofware Freedom Day (SFD) 2008' ging ik gisteren naar een school in Utrecht. Niet ver van station Overvecht.

Ik kwam aan tijdens de presentatie van Shane Coughlan van de Free Software Foundation Europe (FSFE). Hij hield een boeiend betoog. Ik voel me aangeproken om nog meer mijn best te doen om meer mensen te informeren over vrije software. Weinigen weten dat dat wat anders is als open source software. Middels OpenNieuws.nl ben ik hier natuurlijk al enkele jaren mee bezig ! ;)

Dan de 'workshop' van Sabine. Zo leerde ik toch enkele knoppen van het fotobewerkingsprogramma 'The Gimp' kennen die me niet eerder waren opgevallen. Tijd voor een hernieuwde kennismaking en gebruik. Ik heb ook haar boek 'Digitale Fotostudio' gekocht (ISBN 9043011959).

Hein-Pieter van Braam vertelde boeiend over de Asus Eee, andere netbooks en e-paper (de iLiad met name). Leuk om eens iemand te ontmoeten die aan de Linux kernel bijdraagt (ten behoeve van de KPN UMTS(?) stick).

Later kwam ik tijdens de borrel ook nog Jelle de Jong tegen. Hij had ff gestoeid met AT commando's om zijn GPSR/UMTS modem aan de praat te krijgen vanaf zijn Eee.

Daarvoor heb ik gezellig zitten praten met Vincent Huijgen van het 'Bureau Computer Faciliteiten' van de 'Faculteit Wiskunde & Informatica' aan de Technische Universiteit (TU) Eindhoven.

Tenslotte heb ik buiten nog gepraat met onder meer Bas de Lange en Kaj de Vos van Syllable. Eindelijk kon ik ook Peter Vollebregt eens de hand schudden. Ik kende 'm vooralsnog alleen maar virtueel.

zaterdag 13 september 2008

From Joomla! * to Drupal (visa versa)

Interesting. I was curious which query would hit more results. As a Drupal fan I am relieved to discover that the Google query results are the following:

- "from joomla to drupal" (1260 results)
- "from joomla * to drupal" (153 results)

- "from drupal to joomla" (240 results)
- "from drupal * to joomla" (5 results)

Conclusion: Drupal wins !!

Reason for this research is the Drupal forum entry: 'Beach Sales Real Estate - Joomla 1.5 to Drupal 6 Project'.

A step further:
- "joomla to drupal" (52.600 results)
- "joomla * to drupal" (17.500 results)

- "drupal to joomla" (1.150 results)
- "drupal * to joomla" (7.400 results)

Conclusion: Drupal wins even more convincing.

donderdag 11 september 2008

Uitbreiding geocache uitrusting

Ik heb net op de gok een verrekijker gekocht. Een 10x25 van Bresser. Bij de Lidl (geen aandelen of zo) voor 6,99 euro. Dus qua prijs kan ik er me in ieder geval geen buil aan vallen :-)

De eerste indruk is best goed. En om maar af en toe te gebruiken zal ie best voldoen.

Op mijn verlanglijstje staan nog wel een goede vogelkijker. Olaf eens vragen wanneer hij zin en tijd heeft om er samen één uit te gaan zoeken...

woensdag 10 september 2008

Zeven tips voor tevreden personeel (lijstjes 001)

Ik houd wel van lijstjes. Hoewel ik het artikel in mijn huidige 'state of mind' niet kan / 'voornemens ben te' lezen zullen er vast enige nuttige tips voor ((mijn) toekomstige) werkgever(s) tussen staan!?

-> Zeven tips voor tevreden personeel

Boeiend: lichtpaden naar en van Nederland

Ik las net met veel belangstelling het artikel 'Nederland is cruciaal bij deeltjesversneller'. Toch leuk dat 'we' ook op het gebied van de digitale logistiek zo sterk zijn.

Lees vooral ook de commentaren. Er staat een interessante gedachtengang in vind ik. Hoewel ik 'm niet helemaal overzie / begrijp snap ik de logica er van prima.

maandag 8 september 2008

Flinke plof

Enige tijd geleden heb ik een fles 'echte' curry wat lang buiten de koelkast laten staan. Vandaag had ik die fles nodig. Lekkerrr dacht ik vooraf nog. Ik zag de bolle bodem. Voelde enig verdacht. Maar dacht verder niet na. En toen... splash, gewürz... curry 'all over the place'. Mijn kleren onder. Vlekken op de vloer en op de muur. Wat een zooi.

Tip: Zie je een bolle bodem? Open de fles in een doek of pot die je dicht houdt want het spat geheid alle kanten op. Of gooi 'm meteen bij de vuilnis. Gegist smaakt de curry niet vies maar ook niet meer zoals ie is bedoelt.

woensdag 3 september 2008

Ervaring met bank chat

Brrr. Ik ben ontevreden over een chat die ik net achter de rug heb. Omdat ik de verantwoordelijke partijen in een e-mail heb uitgenodigd om eerst mijn ongenoegen weg te nemen meld ik hier verder geen details. Aanleiding was dat ik online niet bij verzekeringsgegevens kan waar ik normaal bij zou moeten kunnen. Er staat een foutmelding waarover ik contact wilde opnemen met mijn bank. Bij voorkeur per e-mail. En omdat dat niet wordt aangeboden en al die online formulieren veel te veel gegevens vragen (en dat terwijl je al ingelogd bent) voordat je jouw probleem of vraag kunt voorleggen koos ik voor een chat. In telefoneren had ik geen zin.

Enkele woorden in relatie tot deze chat:
- Geen https,
- Geen url van de bank,
- Geen logo of zo,
- [Adviseur] i.p.v. [Echte naam],
- Vraag: Wil je bellen? Antwoord: Nee (ik koos immers de chat),
- Vraag: Wat is uw polisnummer? Antwoord: Ja, hallo, ik kan online niet bij mijn gegevens.
- Vraag: Uw e-mail-adres? *huh* (er is er één bekend bij de bank en ik heb er één vermeld bij de start van de chat),
- Vraag: Met wie heb ik ge'chat'? Antwoord: die en die afdeling,
- Vraag: Willen jullie anoniem blijven? Geen antwoord.

Tja

Het gaat... Beetje vrienden, beetje geocachen, page, schildknaap, een film met Nicolas Cage, Zwanenbroeders, wat lekkers eten, zonneschijn, een bui. OpenNieuws.nl en Archeologisch nieuws.

Joost - JoGnet.nl van JoG