dinsdag 24 juni 2008

Archeologie in het Brabantse land

Zaterdag mocht ik genieten van een excursie door het Brabantse land onder leiding van Nico Arts. Langs de plek van een Romeinse villa bij Hoogeloon, een grote bronstijd grafheuvel ("... de Zwarte Berg aan de Groenstraat (ook wel Smousenberg genoemd)..."), gereconstrueerde grafheuvels bij Halfmijl / Toterfout, het vrij in het veld liggende kerkterrein met daarop een eenzame kerktoren bij Oostelbeers en meer... (o.a. een grote vuursteenvindplaats).

Dit alles gelardeerd met mooie verhalen over Gerrit Beex, Planken, Brunsting, van Giffen, Glasbergen en meer amateurs en 'professionals' in de archeologie. Erg leuk was de ontmoeting met de familie Beex en vrienden / bekenden(?). Zij waren de palenkrans van een grafheuvel aan het reconstrueren en niet geheel toevallig op de 21e juni!

- ... Hoogcasterseweg in Hoogeloon sporen ... van een Romeinse villa.... ;
- De Zwartenberg van Hoogeloon;
- De Zwartenberg van Hoogeloon;
- Wikipedia: Hoogeloon # geschiedenis;
- Grafheuvels;
- Wikipedia: Toterfout;
- Wikipedia: Oostelbeers.

vrijdag 20 juni 2008

Leuke ervaringen

Het is erg leuk om mee te maken dat o.a. een fibula, munt en stukje glazen armband worden gevonden. De eerste twee Romeins. Het laatste waarschijnlijk IJzertijd / La Tène.

Wikipedia: La Tène, IJzertijd, Romeinen in Nederland

woensdag 18 juni 2008

Geocachen en zo...

Ter afleiding ben ik door @rend uitgenodigd om te geocachen. Dat bevalt me goed. We hebben samen al een 6-tal caches gedaan van 'Natuurlijk Leudal'. Met soms bijvoorbeeld een rekenfout. Maar verder gaat het eigenlijk erg goed. Diverse caches vond ik erg vlot. We hebben wel lang naar een route-paaltje gezocht in Grathem. En een extra ommetje van ca. twee kilometer gemaakt in Haelen. Door hoog water ook iets extra's gelopen bij Ell. In Hunsel hebben we relatief lang gezocht tussen de struiken. Buggenum en Horn gingen erg vlot.

Verder leidt de archeologie me prettig af.

Wikipedia: Geocaching.

vrijdag 13 juni 2008

Cursus 'Archeologisch veldwerk'

Donderdagavond heb ik de theorie-avond van de cursus 'Archeologisch veldwerk' gehad. Zaterdag is de eerste praktijkdag. Opgraven bij een kasteel.

Hmmm, vaderdag, 15 juni komt er aan.
En 21 juni het vormsel van m'n petekind...
April, mei en juni zijn (te) drukke maanden voor me.

"... een nieuwe onderzoeksmethode: optische gestimuleerde luminescentie OSL. Het laboratorium kijkt naar de zonnekracht die is opgeslagen in de zandkorrels,..."

"... Nederlands Centrum voor Luminescentiedatering van de TU Delft..."

"... Ook de Leidse geneticaprofessor Peter de Knijff was geïnteresseerd in de skeletten onder het Eindhovense kerkplein...."

TNO, Leiden, Delft, tracer, Dick van der Roest, Hiddink, veldarcheoloog, ...

Links:
- Stichting Historische Archeologie;
- Licht op het verleden;
- Groundtracer;

woensdag 11 juni 2008

Update JoG - 0802

Het Weekend van de Archeologie in Lisse was zeer geslaagd. Wat mij betreft mag het weekend snel worden herhaald. Knap van Marty van Loenen (en anderen neem ik aan) dat ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen. Ik heb net de foto's bekeken van de voorbereiding en bouw van de Romeinse brug (Tip! Klik op de kleine foto's ('thumbnails') en kijk verder via het menu 'De Romeinse Brug' aan de linkerkant). Indrukwekkend!

Ik heb diverse nieuwe dingen gezien in de stands. Waaronder bijvoorbeeld het tijdschrift PolderVondsten.

Kortom, zeer de moeite waard allemaal! Hieronder diverse links naar deelnemers aan het weekend:
- Archeologisch Diensten Centrum (ADC);
- AWN;
- Landgoed Keukenhof;
- Proportio;
- POL geotechniek;
- rest (ca. 40) volgt nog...

donderdag 5 juni 2008

Update JoG - 0801

Komend weekend ga ik naar het eerste 'Weekend van de Archeologie'. Ga je ook? Leuk, dan zie ik je daar misschien.

De excursie afgelopen zaterdag met de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland naar de veronderstelde plek van de Germaans - Romeinse Varusslag bij Kalkriese was gezellig. De Varusslag is in Nederland beter bekend als de slag bij het Teutoburgerwoud. Het museum ter plekke sprak mij niet zo aan. Veel vormgeving en met name daardoor een voor mij onoverzichtelijk geheel. Bovendien vind ik behalve de vele Romeinse munten de 'bewijzen' voor het plaatsen van de Varusslag op die plek weinig overtuigend gepresenteerd. Naar verhouding liggen er weinig resten van soldaten-uitrusting, (nood)graven, etc. in de tentoonstelling. Ik weet niet wat er daar misschien wel van is gevonden. Eigenlijk vind ik het park en de reconstructie van de Germaanse paden en wal meer overtuigend. Ook in het park veel 'design'. Wat mij betreft te veel. Het idee om ijzeren platen, enigzins willekeurig als paden neer te leggen vond ik dan wel weer mooi en prettig. Hoewel ik een gemaaide baan in hoog gras minstens zo mooi vind. Maar ja, met veel bezoekers is zo iets natuurlijk niet duurzaam.

Daarna hebben we nog een tussenstop in Münster gemaakt om de kathedraal te bezoeken. Die is in de oorlog 1940 - 1945 zo zwaar beschadigd dat het merendeel van wat je ziet is her-opgebouwd en dat oogt en voelt vrij modern. Ik vind het wel mooi. In de aangrenzende (klooster?)rondgang zijn mooie oude natuurstenen voorstellingen (panelen) en beelden te vinden. Die deden mij verlangen naar een kijk op die kathedraal zoals die er voor de bombardementen uit moet hebben gezien. En mij blijft ook fascineren hoe ik me de be- en geschilderde kerken in de middeleeuwen moet voorstellen. Dit sinds ik in Amiens in Noord-Frankrijk de voorgevel van de kathedraal aldaar een keer in kleur uitgelicht heb gezien. Echt indrukwekkend!

Dinsdagavond heb ik nog enkele scherven, een munt, riemhanger en twee ondefinieerbare stukken metaal gezien uit Heel. Van of van nabij een Romeinse begraafplaats aldaar. Ik was onder de indruk van het gewicht en de groote van die munt. Wow.

Wikipedia: Kalkriese, Slag bij het Teutoburgerwoud (ook wel Varusslag), Münster, Amiens, Heel

Gerelateerd:
- Clades Variana (The Varus Disaster).

zondag 1 juni 2008

JoG / JoGnet op Hyves

Vandaag was ik weer eens actief op Hyves. Sinds lang. Over het algemeen doe ik het meest met LinkedIn. Ook een beetje met Facebook. En het minst met Plaxo.

Ik heb net de Hyve 'Archeologie in Limburg' aangemaakt. Op mijn blogspot Archeologisch nieuws vind je meer informatie.

Mijn profiel op Hyves vind je op jognet-punt-nl.hyves.nl.

Gerelateerd:
- Hyves;
- LinkedIn;
- Facebook;
- Plaxo.